Апендицит: първите признаци, как боли и от коя страна е?

Къде се намира апендицитът, какви са ранните признаци и природата на болката?

Апендицитът е много често срещана патология на коремните органи, която не е осигурена от представител на човечеството. Развитието на болестта изисква незабавна хирургическа интервенция. Ето защо навременното прилагане на медицински грижи се превръща в решаващ фактор за благоприятен изход при лечението на такава патология като апендицит.

Какво представлява апендицитът, къде се намира и как боли?

Апендицитът в медицинската терминология се отнася до заболяване, придружавано от развитието на възпалителния процес на апендикса – мястото на цекумента.

Много от тях се интересуват от мястото, където се намира апендицитът, защото локализацията на болката в случай на заболяване се определя точно от местоположението на приложението. Въпреки изненадата, че това може да звучи, анатомичното местоположение на процеса на ректума е двусмислено. Има няколко варианта, сравними с нормата:

 • точно под зоната, където илеумът попада в слепите, т.е. на границата между долната и средната трета на линията, която тече от илеума до пъпа. С такава класическа анатомия е много лесно да се отгатне от кой страничен апендицит: разбира се, с правото;
 • в тазовата област: усещанията за болка в този случай са локализирани в долната част на корема;
 • извън коремната кухина: със синдром на болка, експресиран в лумбалния участък;
 • зад стомаха: в случай на такова подреждане на приставката е много трудно да се каже в коя област пациентът ще почувства болка.

Когато прави диагноза, пациентът винаги се пита за това как апендицитът боли.

Много често пациентите сочат към много широка област – приблизително в средната част на корема, като твърдят, че синдромът на болката се простира от центъра към периферната зона.


Тази ситуация е съвсем нормална: болката с апендицит променя своята интензивност и локализация в зависимост от стадия на заболяването.

Симптоматично заболяване при възрастни

Независимо от мястото, където се намира апендицит в конкретен клиничен случай, симптомите на развитие на патологията са сходни (само локализацията на болката е различна). Те са циклични, прогресивни по природа. Таблицата по-долу показва основните признаци на заболяването в зависимост от текущия стадий на заболяването:

Етапи на апендицитхарактерни симптомизабележка
Катархал (в рамките на първите 12 часа)Болезнени усещания в стомаха (болката не е интензивна, скучна)
Гадене от рефлексна природа, еднократно повръщане
Болков синдром в долната дясна коремна област (с класическо приложение)
Възможна диария, често уриниране
Температура над 37 ° С
Слабост, неразположение, сухота в устата, непоносима болка
Коремът остава мек, има болка в палпация от дясната страна. Най-благоприятното време за работа.
Флегмонен апендицит (в края на първия ден)Локализиране на болката в илиакия регион надясно
Постоянно гадене
тахикардия
Температура до 38 С
Коремът в дясната част е напрегнат. Диагнозата става очевидна.
Гангрена (2-3 дни)Болкоуспокояващ (въображаем)
Оздравяване на симптомите на обща интоксикация на тялото
Понижаване на телесната температура (до 36 ° C и по-ниска)
Коремът е подут. Болката в палпацията се увеличава.
Перфориран апендицит (в края на третия ден)Постоянна, остра болка
Много повръщане
Кафяво покритие на езика
Критична телесна температура
Коремът е подут, перисталтиката напълно отсъства.

Тези етапи и времето на развитие на болестта са условни – може би светкавица или скрит ход на болестта.

Симптоматология на заболяването при деца

Признаците на апендицит при деца след 12 години са подобни на тези при възрастни. Трудно е да се диагностицират заболявания при деца до 5 години. Обикновено се оплакват от неразположение, застой, евентуален отказ от храна, повръщане, гадене. В особено тежки случаи температурата на тялото на детето се повишава, повишена температура, втрисане и запек или диария не са изключени.

Родителите трябва да знаят, че апендицитът при децата се развива много бързо, тъй като имунната система на тялото на детето е несъвършена, което допринася за развитието на перитонит.

Ето защо, при най-малкото съмнение за развитието на болестта, трябва да потърсите медицинска помощ.

Проява на апендицит по време на бременност

Атрибутите на апендицит при бременни жени могат да се различават. Това се дължи на някои характеристики на неговата физиологична структура. В процеса на диагностициране се проверява не само състоянието на апендикса, но и гениталните органи. Възможно е да се наблюдават следните симптоми:

 1. Симптом на Щуткин Блумбърг. По време на палпиране на коремната кухина се наблюдават болезнени усещания – признак на възпалителния процес.
 2. Симптом на Жендрински. Когато кликнете върху една точка точно под пъпа, има болка, по-лошо, когато се изправи, което показва, възпаление на репродуктивните органи.
 3. Симптом Promptova (с апендицит). По време на инспекция на влагалището, включително шийката на матката, възникват болезнени усещания. В случай на апендицит да се установи възпаление на придатъците.

Диагностични трудности в случай на бременна жена може да създаде други оплаквания, характерни за бъдещи майки:

 • коремна болка;
 • гадене;
 • повръщане.

Във всеки случай, първите признаци на апендицит в бременна – причина да се свържете с лекар спешно.

Диагностика на заболяването

По време на диагнозата на апендицит се разглеждат следните:

 • данни от проучванията на пациенти;
 • изследователските данни на пациента;
 • лабораторни данни за кръвни тестове;
 • данни за ултразвук на коремната кухина;
 • температурен отговор

Основната задача на специалистите в този етап на апендицит -. За да се различава от патология, остър панкреатит, гастроентерит, бъбречни колики, и т.н. В случай на нестандартно място на болестния процес трябва да се разграничава от холецистит, урологични или гинекологични патология.Ако има трудности по време на диагностицирането, се извършва лапароскопско изследване на апендикса.

Апендицитът е сериозно заболяване, което заплашва живота на пациента. Ето защо, когато се разкриват първите признаци на заболяване, не е необходимо да се отлага посещението на лекар, по-добре е своевременно да се предотврати развитието на патологията.

Подобно на тази публикация? Моля, споделете с приятелите си:
Вашият коментар

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: